Alla kan baka

Vecka 40 hade jag möjligheten att få hålla en härlig kurs i att baka för kockar från skolkök och förskolekök runt om i Halland och Västra Götaland. Med åtta deltagare bakade vi ett tiotal mumsiga bröd, pratade om olika tekniker, sätt att blanda en deg och mycket om effekterna av att knåda degen tillräckligt väl.

Som kock och restauranglärare har jag har alltid uppskattat och haft nytta av mina kunskaper om bageriets fördelar och möjligheter.

I köket på Stensjöns förskola i Mölndals stad bakade jag allt bröd till ca 120 barn och pedagoger varje dag. Allt från bikarbonats bröd till surdegsbröd, italienska bröd, bröd inspirerade av verksamhetens pedagogiska arbete och mer där emellan. Jag älskar att baka och vill få fler att dela och upptäcka den glädjen det ger.

För mig är det en självklarhet att erbjuda mina gäster egen bakat bröd utan tillsatser och utan onödiga mängder tillsatt socker. Jag bakar med tanke på miljön och hälsan för mina gäster!

Vinsterna med att baka sitt eget bröd är många när man arbetar i ett offentligt kök!!

I skol- och förskolekök har kocken ansvar för köksekonomin, krav om höjd ekoprocent och skall se till att erbjuda bra mat från grunden till sina gäster. Med bra kunskaper om hur man lyckas med baket har verksamheten och kommunen mycket att vinna på alla dessa punkter.

Vill ni också lyckas med baket, höja måltidsglädjen, sänka kökskostnaderna och öka eko% så hör ni av er till mig!