Vegetariskt i Härryda på alla hjärtans dag

Den 14 februari körde Härryda åter igen min uppskattade matlagningskurs på temat Vegetarisk för skolkök med sina kockar. Något jag verkligen såg fram emot. Exempel på vad vi lagade under denna dag visas här.

- Är ni också intresserade av att få lite nya idéer och uppslag på nya rätter till era skolor så ta kontakt med mig så kanske vi kan boka ett tillfälle längre fram i vår eller till nästa termin.

Innehåll:

Dagen börjar med en teoridel i näringslära, lite måltidspedagogik och livsmedelskunskap. Därefter lagar vi mat, äter och avslutar med deltagarnas reflektioner och diskuterar maten, gästen, arbetsmetoder och måltidssituationer utifrån deltagarnas perspektiv.

Här är lite bilder på de rätter som deltagarna lagade den 14 februari.

Av erfarenhet vet jag att dagen blir bäst om deltagaren får utrymme att vara lite kreativ. Man vill ha möjligheten till att få testa egna idéer och smakkombinationer. Därför är recepten från mig på enskilda komponenter så att kockarna själva får sätta ihop en komplett rätt.

Recepten som kommer med kursen är anpassade till storkök och jag går alltid igenom olika möjliga tillagningsmetoder så att recepten kan anpassas till kökets utrustning.

Mina tips för en bra vegetarisk måltider kommer här.

1: Servera små portioner om du bjuder på t.ex. biffar. På så sätt minskar du svinnet och kan locka fler att våga smaka.

2: Smaksätt ordentligt. Se till att få med alla grundsmaker. Baljväxter smakar bäst med hjälp av kryddor, örter och lök.

Glöm inte att salta men gör det varsamt.

3: Vi äter med ögat. Maten skall gärna vara mer färggrann och mindre ihop blandad.

4: Gratinerade vegetariska rätter går ofta bra. Men ost och mjölk tenderar att påverka järnupptaget negativt i en vegetarisk kost.