Bokmässan med "Matilda upptäcker"

Vi ses på Bokmässan 22/ 9 torsdag och 25/9 söndag!

Under årets bokmässan kommer jag att medverka på kockscenen med förskolebarn. Tillsammans med författaren Frida Lundgren bjuder vi på goda råd vid måltiden. Lust, lek och lärande. Om du vågar så låter vi dig smaka egengjord ketchup och tortillabröd, välkommen!

- En serie barnboksäventyr om var maten kommer ifrån och hur den kan smaka!

Under bokmässan förlanserar förlaget Sensory Tales AB en ny bokserie för barn 3-6 år​​ som handlar om var maten kommer ifrån och vad den smakar. Böckerna riktar sig i första hand till förskolepedagoger och matintresserade småbarnsföräldrar, far- och morföräldrar som vill att deras barn ska bli mer intresserade av mat och våga smaka. Beskrivning: I handlingarnas centrum står den snart 6 åriga Matilda som drömmer om att bli kock, precis som sin pappa. För att väcka hennes nyfikenhet får hon uppleva matäventyr i tid och rum och i pappas restaurangkök. Allt handlar om att hon ska förstå var maten kommer ifrån, en råvara i taget, och hur den kan smaka. (böckerna är baserade på bl a saperemetoden och vi samarbetar med en måltidspedagog under arbete och lansering) De första två böckerna​​ i serien heter; Matilda upptäcker majs Matilda upptäcker tomat Författaren, Frida Lundgren, är utbildad pedagog och marknadsföringsekonom. Hon har bl a arbetat med sinnesmarknadsföring och hon är mycket intresserad av mat. Illustratören, Carina Ståhlberg, är en erfaren illustratör för barnböcker och pedagogiskt material. OBS! Under bokmässan har vi scentid på torsdag eftermiddag och söndag förmiddag på kockteatern. Då kommer kocken och måltidspedagogen Lina Andersson-Fasth att laga de två recepten (ketchup och tortilla) från MATILDA UPPTÄCKER och inspirera till provsmakning tillsammans med 2-3 förskolebarn

Matilda upptäcker är en barnboksserie som vill väcka nyfikenhet om var maten kommer ifrån och hur den kan smaka. Varje bok avslutas med ett enklare recept så att läsaren själv kan skapa sig en smakupplevelse knuten till boken. "Matilda upptäcker är för mig en barnboksskatt. Med sin magiska kastrull väcker hon läsarens sinnen till liv. På ett otvunget och entusiasmerande sätt får hon dig nyfiken på olika grönsaker. Matilda upptäcker är böcker som, utan pekpinnar och krav, gör barn (och vuxna) medvetna och modiga." - Lina Andersson Fasth / Linaslagakraft, Måltidspedagog och Restauranglärare "Grunden till all matlagning handlar om förståelsen för råvaror och smaker. Därför lovordar jag detta barnboksinitiativ." - Bengt Sjöström, Executive chef och gastronomisk ledare på Oslo Kongresscentrer, tidigare kock och krögare på Restaurang Linnéa i Göteborg "Majsbokens innehåll blir en spännande mix med både mat och kultur. För dagens barn finns kopplingen till taco, som ju är omåttligt populärt idag. Jag bara älskar de arga små gubbarna som poppar! Inledningen gjorde mig nyfiken på att följa med på äventyret." Sofia Lönnqvist, Måltidspedagog