Om Linaslagakraft

Som mat- och måltidsutbildare är det en stor glädje att få inspirera kockar och pedagoger som i sina yrkesroller kan stärka kommande generationer.  De har vid sidan av föräldrar och vårdnadshavare ett stort inflytande på barns inställning till maten vi äter och varför vi äter den. 

 

I min uppväxt fanns ett helt gäng matglada människor. Bland annat en mormor som älskade att äta och lag mat till andra. Hon brukarde säga:

"Äta bör man annars dör man". 

Ok, nu kanske det inte var hon som myntad just det uttrycket. Men frågan är vad som händer om vi vrider och vänder lite på detta ibland frustrerat uttjatade citat.

"Vad bör vi äta?"  

För visst är det så att mat i vårt avlånga land handlar allt mer om just detta. Mat är numera en fråga om hälsa och miljö. Men det intresserar förståss vissa mer än andra. Många vill fortfarnade bara ät gott och mycket, som min mormor. Nästa fråga är därför:

"Hur förändrar vi våra egna och de yngre generationernas matvanor?"  

Vi har ju trots allt ett ansvar för våra barn och jag är nog inte ensam om att vilja se dem friska och sunda. Men hur gör man och vart börjar vi? Jag föreslår att vi börjar i förskolan och i skolan.

Som en av pionjärerna inom måltidspedagogiken förenar jag mat och pedagogik i syfte att skapa lustfyllda måltider som väcker barns nyfikenhet och intresse.

I flera år var jag kock och måltidspedagog i Mölndals stad. Innan dess arbetade jag som legitimerad yrkeslärare på restaurangskolan. Under mina år på lärarutbildningen arbetade jag som hem- och konsumentkunskapslärare samtidigt som jag tävlade med ett av Sveriges regionallag i Matlagnings OS och VM flertalet år.

Jag råkar även vara född och uppvuxen i en restaurangfamilj med två matpassionerade föräldrar samt matglada far- och morföräldrar som tidigare nämnts.

Så tillbaka till vad vi bör äta

och hur vi lyckas servera detta.

Med Linaslagakraft har jag som mål att arbeta för en mer hållbar kosthållning till barn. Jag vet att samhället behöver medvetna konsumenter. En medveten konsument äter varierat, gärna efter säsong och väljer med omsorg för natur och djur. Tar vi hjälp av våra sinnen kan vi på ett lustfullt sätt lära oss uppskatt en mer varierad kost. 

Min metod bygger därför på att förena mat, miljö och pedagogik i syfte att skapa måltider, lagad av lekfulla kockar och föräldrar så att vi får modiga och medvetna barn.

Jag vänder mig främst till förskolor och skolor och riktat mig till både kockar och pedagoger. Men jag hjälper även dig  som förälder eller föreningar som håller på med barn- och ungdomsverksamhet.

En kurs eller föreläsning anpassas efter behov och  situation. I dem väver jag alltid samman teori och praktik så att man lätt förstår syftet och känner att man uppnår ev. satta mål. 

Målet för mig är alltid att deltagaren skall inspireras att prova sina nyvunna erfarenheter så snart inpå kursen som möjligt.  

- Vänliga hälsningar Lina

Utbildning

Läs tips!

1

2

3